Recepten
 

Doesburgermolen-paddenstoelenschotel met Brandrood kaas

Doesburgermolen-paddenstoelenschotel met Brandrood kaas

 

Pop up restaurant kok Christian Weij: “Als ik bij mijn pop-up diners vertel dat ik zevenblad in het eten heb gestopt, zijn de gasten altijd weer verbaasd. Maar weinig mensen weten immers dat zevenblad eetbaar is. Integendeel zelfs, de meeste beschouwen het als onkruid en zijn juist al jaren bezig om het uit hun tuin te krijgen. Zevenblad smaakt een beetje als een kruising tussen peterselie en spinazie. Je kunt het rauw eten of klaarmaken zoals je dat ook met spinazie doet. Gebruik alleen de licht groene jonge blaadjes als je het rauw wilt eten. Als ze ouder worden, worden ze taai.
Als je op landgoed Kernhem - onderdeel van het Doesburgermolenpad - loopt, kom je vlak langs Makandra. Een zorgboerderij waar ze mooie groenten kweken. Om er even te gaan kijken moet je een klein stukje van de overstaproute nemen. In het bos langs de overstaproute zie je allemaal eikenhouten stammetjes staan. Dit zijn de stammetjes waar shii-takes op groeien. Door de stammetjes een tijdje in een bak met koud water te leggen, voelt de schimmel zich bedreigd en zal hij paddenstoelen vormen om zijn sporen te kunnen verspreiden. De shii-take paddenstoelen van Makandra behoren tot de lekkerste paddenstoelen die ik ken.”

Ingrediënten (voor 4 p):

  • 600 g shii-takes van Makandra
  • 100 g oude Brandrood kaas
  • 1 el mosterd van In Goede Aarde
  • 1 handje jonge zevenblad blaadjes
  • 2 handjes beukennoten
  • 2 el olijfolie
  • zout

Verwarm de oven op 200°C. Was het zevenblad en snij het zeer fijn.

Pel de beukennootjes en rooster ze in een droge koekenpan zonder olie of boter goudbruin.

Boen de shii-take schoon met keukenpapier en snij ze in reepjes. Meng de olie met de mosterd en meng dit door de shii-take paddenstoelen. Rasp de Brandrood kaas. Doe de paddenstoelen in een ovenschaal en strooi de kaas erover. Zet de schotel 15 minuten in de oven tot de kaas gesmolten is.

Haal de schotel uit de oven en strooi het fijngesneden zevenblad erover.

print recept
wandelroute
Wandelroutes
fietsroute
Fietsroutes
verder lezen
Verder lezen