Recepten
 

De Horte appel-meidoornplaatkoek

De Horte appel-meidoornplaatkoek

 
  • 100 gram meidoornbessen
  • 400 gram appels
  • 250 gram bloem (bijvoorbeeld van de Molen Fakkert in Hoonhorst)
  • 125 gram havervlokken
  • 200 gram bruine basterdsuiker
  • 200 gram roomboter (bijvoorbeeld van biologische boerderijwinkel ’t Ecolaer in Wijthmen)
  • 1 zakje vanillesuiker
  • beetje kaneel

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Breng de meidoornbessen in een pan met een laagje water aan de kook en voeg 15 gram suiker toe. Laat de bessen ongeveer 25 minuten zachtjes koken, totdat de bessen zacht zijn geworden.

Schil ondertussen de appels en snijd ze in partjes.

Laat de bessenprut afkoelen en haal het door een zeef om de pitten en takjes eruit te halen (de bolle kant van een soepopscheplepel werkt prettig om de prut door de zeef te drukken).

Meng het meel en de rest van de suiker. Smelt de boter in pannetje. Meng de havermout door het meel en de suiker, en doe er de gesmolten boter bij. Mix het geheel tot het een kruimelig deeg is.

Beboter een lage ovenschaal. Verdeel de helft van het deeg over de bodem van de schaal. Leg de appelplakjes er op, giet er het meidoornbessensap overheen en bestrooi het geheel met vanillesuiker en kaneel. Verdeel vervolgens het overige deeg over het appel-meidoornmengsel.

Bak de koek ongeveer 30 minuten in de oven.

Als je de koek een dag of twee laat staan in de koelkast is ie op z’n best.

print recept
wandelroute
Wandelroutes
fietsroute
Fietsroutes
verder lezen
Verder lezen