Recepten
 

Damsterdiepsoep met veldzuring uit Delfzijl

Damsterdiepsoep met veldzuring uit Delfzijl

 

Ingrediënten voor 4 personen

  • 3 handen vol veldzuringbladeren (in aanvulling op de veldzuring kan ook een gemengd veldkruidenmengsel worden verzameld: smalbladige weegbree, paardenbloem, zevenblad, brandnetel, smeerwortel)
  • paar scheutjes olie
  • 1 ui
  • 2 aardappelen
  • 1 wortel
  • 1 liter bouillon (groentebouillonblokje)
  • eventueel scheutje witte wijnazijn
  • crème fraîche
  • versgemalen zwarte peper

Werkwijze

Fruit de ui, voeg de in blokjes gesneden aardappelen en de wortel toe. Laat even smoren. Voeg de bouillon toe. Laat de soep zo’n tien minuten koken. Was de zuring, ontdoe ze van de steeltjes, snijd de bladeren in reepjes

Voeg de veldzuring toe, maar houd wat achter om de soep mee te garneren. Laat een minuut zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer. Proef en voeg eventueel wat wijnazijn toe: dit kan het zuur van de veldzuring helpen ophalen. 

Breng de soep op smaak met peper, zout en crème fraîche en garneer met fijngesneden veldzuringblad en/of de veldkruiden. 

Serveren met brood en wilde-kruidenboter.

print recept