Recepten
 

Brandnetelsoep met kokos 

Brandnetelsoep met kokos 

 

Brandnetels zijn een prima voorjaarsreiniger en werken goed bij vermoeidheid.

Ze zijn overal te vinden en je kunt er lekker mee koken.

Brandnetelbladeren en toppen kun je gebruiken voor het maken van pastagerechten, risotto en quiches. Alle recepten die je zou maken met bijv. spinazie kun je gewoon aanpassen door deze te vervangen door brandnetel.

Je gebruikt de jonge toppen van de plant het hele jaar door, maar het voorjaar is ideaal. Dan zijn ze het krachtigst en mals. De stengels zijn stug, die gebruik je niet voor de soep. Gebruik zo veel als je wilt, maar niet te weinig, voor een liter soep heb je zo’n 40 toppen nodig.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 40 brandneteltoppen
  • 1 liter groentebouillon (van 1 bouillonblok)
  • olie, boter of kokosolie
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • stukje rode peper of wat sambal oelek
  • een paar centimeter gemberwortel
  • eventueel een beetje kurkuma en/of tijm
  • een grote aardappel om de soep te binden
  • een halve centimeter kokosblok of kokosmelk naar smaak
  • 1 wortel

Bereiding

- Pluk 40 brandneteltoppen met handschoenen aan.

- Snijd de ui in kleine stukjes en fruit in olie, boter of kokosolie op een zacht vuur tot ze glazig zijn.

- Snijd ondertussen de knoflook en de gember fijn en voeg bij de uien en bak heel even mee.

- Doe hetzelfde met de rode peper (naar smaak) of gebruik een flinke mespunt sambal oelek.

- Voeg eventueel een flinke mespunt kurkuma toe en een greepje tijm en bak even mee.

- Ondertussen heb je de brandneteltoppen 2 x gewassen. Het is goed om ze eerst even in water te laten staan. Eventuele beestjes laten dan los.

- Dompel de brandneteltoppen even in warm water, dan gaat de brand er uit.

- Snijd daarna de onderste stengels er af en gooi weg en snijd de rest in stukjes.

- Voeg de in stukjes gesneden brandnetels bij het ui/kruidenmengsel en bak even mee.

- Voeg er de bouillon aan toe met de kokos.

- Rasp de aardappel in de soep.

- Kook ongeveer 5 minuten.

- Naar believen kun je soep met een staafmixer pureren of zo naturel laten.

- Voeg op het laatst de in plakjes geschaafde wortel toe en kook een minuutje mee zodat ze nog wat ‘bite’ houden.

Tips

- Voeg wat rijst, pasta, quinoa of gekookte linzen toe voor een lekkere maaltijdsoep.

- Voeg als je wilt nog kruiden als bieslook of daslook, vogelmuur, zuring, kleefkruid toe.

Smakelijk eten!

print recept
wandelroute
Wandelroutes
fietsroute
Fietsroutes
verder lezen
Verder lezen