
Brandnetelkaastaart uit Terworm

Brandnetelkaastaart uit Terworm
Ingrediënten (6 personen):
- 150 gr bloem
- 3 eetlepels fijngesnipperde brandneteltoppen
- 90 gr boter
- 1 eierdooier
- 2 eetlepels ijswater
- 150 gr geitenkaas
- 3 eieren
- 10 cl melk
- 20 gr (handvol) brandneteltoppen
- 1 teen knoflook
- 100 gr gekookte ham
- 100 gr rauwe ham
- 1 eetlepel honing
- zout, peper
Bereiding
Het deeg.
Doe de bloem met een snufje zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden. Giet een mengsel van eigeel en ijswater erin. Roer de brandneteltoppen erdoor. Snijd de boter in stukjes en bewerk het mengsel met je vingertoppen tot kruimeldeeg. Voeg zo nodig een scheutje water toe.
Leg het deeg op een met bloem bestoven plank en maak er een bal van. Bedek het deeg met plasticfolie en leg het minstens 30 minuten in de koelkast.
Rol het deeg op een vel bakpapier uit, tot een plak die groot genoeg is om de bodem en de opstaande randen van een springvorm van 35 x 10 centimeter te bedekken. Leg het deeg in de vorm en duw het goed tegen de bodem en de randen aan. Snijd het overtollige deeg weg. Zet de vorm 20 minuten in de koelkast, dan wordt het deeg steviger.
Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed het deeg in de vorm met bakpapier en zet het bakblik nog even terug in de koelkast, terwijl je de vulling voorbereid.
De vulling.
Klop de eieren in een kom, samen met de geitenkaas,de melk, de honing, de geblancheerde brandnetel-toppen en de geperste knoflook. Snijd de gekookte en rauwe ham fijn en doe die erbij. Breng op smaak met zout en een snuifje peper. Schep dit mengsel op het deeg in de vorm en bak deze taart (quiche) 25-30 minuten tot de vulling stevig is.
Bron: D. Houbrechts, Verrukkelijk onkruid


Andere recepten
- Auberginerolletjes met hazelnoten
- Brandnetel-Gemberbier
- Brandnetel-winterposteleinsoep van het Pelserpad met kruiden-omeletreepjes
- Brandnetel-zevenbladpesto met Brandrode kaas uit Ede
- Brandnetellimonade
- Brandnetelpasta van het Aderwinkelpad
- Brandnetelpesto
- Brandnetelpesto met brokkelkaas
- Brandnetelsoep
- Brandnetelsoep
- Brandnetelsoep met kokos
- Brandnetelsoep van de IJsselborgh in Haastrecht
- Doesburger Eng speltwrap met brandnetels en chutney à la 'In Goede Aarde'
- Drentse brandnetelsoep met uitgebakken spekblokjes en room
- Gestoofde berenklauwbladeren
- Groentegehaktbrood uit Dronten
- Groentenquiche uit Zuid-Kennemerland met brandneteltoppen en beukennootjes
- Hartige brandnetelcake
- Hartige wilde groentetaart
- Heldere brandnetelsoep
- Mini-footprint wilde pesto uit Heikant
- Pasta met look-zonder-look-brandnetelsaus uit de Maasheggen en een glas witte Sint Agather
- Pasta met seizoensgroenten en Veluwse beukenootjes-pesto
- Schutpad-soep van wilde groenten
- Seizoenenpannenkoeken uit het Schokkerbos
- Tagliatelle van speltmeel uit Pieterburen met brandnetelsaus
- Thoolse salade van wilde kruiden met appel en zuurkool
- Veeninger struinsoep
- Veldzuring-brandnetelsoep
- Veluwse wildplukquiche
- Vrije Meie soep (soep van de bevrijdingsmaand)
- Wilde burgers uit Telgt
- Wilde Drentse boerengroentesoep
- Wilde groentetaartjes uit Dreischor
- Wilde pannenkoek uit Echten
- Wilde-planten-omelet

Wandelroutes
- Doesburgermolen Foodwalk
- Kastanjes uit het Rijk van Nijmegen
- Natje en Droogje tussen Haanwijk en Pettelaer
- Pelserpad Foodwalk
- Glindhorster Foodwalk
- Ga mee naar buiten allemaal dan proeven wij…
- Beleef een Foodwalk in Stavenisse!
- Plukroute Boxtel - Eetbaar Oost
- Van kastanje tot boom en andersom
- Beleef een Foodwalk in Ten Arlo
- Foodwalk in Anna Jacobapolder
- Aderwinkel Foodwalk
- Watermunt in Polder Bloemendaal
- Bieslandse Bessenroute
- Foodwalk vanuit Heemstede
- Das lekker kuieren op Tongelaar
- Soep op tafel in de gelagkamer!
- Foodwalk in het Schokkerbos
- Koken met Rommel
- Happen en Stappen rond Dreischor
- Foodwalk Oostkapelle
- Lekker Landschap in Heikant!
- Kom roeken en pruven in Echten (A)
- Bottel Banjerroute Bentwoud
- Bosbessenplaatcake uit Groesbeek
- Kom roeken en pruven in Echten (B)
- Schutpad-foodwalk
- Beleef Lekker Landschap in Ritthem!
- Beleef een Foodwalk in Ruinerwold
- Struinen door het lekker landschap van Veeningen
- Foodwalk rondom Terworm
- Kruiden, vruchten en noten in Zeewolde

Fietsroutes
- Fietsen met smaak in Dronten
- Op de grens van Holland en het Sticht
- Rondje Oost-Krimpenerwaard
- Rondje West-Krimpenerwaard
- Rondje Gouda-Schoonhoven
- B(l)oeiend landschap rondom Raalte
- Trilveen en polderluchten
- Rondje Rijckholt-Margraten
- Door het veld rond het Damsterdiep
- De Brabantse Wal: van aspergeland tot kruidenrand
- Van Bier tot Honing - Smaakfietsroute

Andere recepten
- Auberginerolletjes met hazelnoten
- Brandnetel-Gemberbier
- Brandnetel-winterposteleinsoep van het Pelserpad met kruiden-omeletreepjes
- Brandnetel-zevenbladpesto met Brandrode kaas uit Ede
- Brandnetellimonade
- Brandnetelpasta van het Aderwinkelpad
- Brandnetelpesto
- Brandnetelpesto met brokkelkaas
- Brandnetelsoep
- Brandnetelsoep
- Brandnetelsoep met kokos
- Brandnetelsoep van de IJsselborgh in Haastrecht
- Doesburger Eng speltwrap met brandnetels en chutney à la 'In Goede Aarde'
- Drentse brandnetelsoep met uitgebakken spekblokjes en room
- Gestoofde berenklauwbladeren
- Groentegehaktbrood uit Dronten
- Groentenquiche uit Zuid-Kennemerland met brandneteltoppen en beukennootjes
- Hartige brandnetelcake
- Hartige wilde groentetaart
- Heldere brandnetelsoep
- Mini-footprint wilde pesto uit Heikant
- Pasta met look-zonder-look-brandnetelsaus uit de Maasheggen en een glas witte Sint Agather
- Pasta met seizoensgroenten en Veluwse beukenootjes-pesto
- Schutpad-soep van wilde groenten
- Seizoenenpannenkoeken uit het Schokkerbos
- Tagliatelle van speltmeel uit Pieterburen met brandnetelsaus
- Thoolse salade van wilde kruiden met appel en zuurkool
- Veeninger struinsoep
- Veldzuring-brandnetelsoep
- Veluwse wildplukquiche
- Vrije Meie soep (soep van de bevrijdingsmaand)
- Wilde burgers uit Telgt
- Wilde Drentse boerengroentesoep
- Wilde groentetaartjes uit Dreischor
- Wilde pannenkoek uit Echten
- Wilde-planten-omelet

Verder lezen