Recepten
 

Brandnetelkaastaart uit Terworm

Brandnetelkaastaart uit Terworm

 

Ingrediënten (6 personen):

  • 150 gr bloem
  • 3 eetlepels fijngesnipperde brandneteltoppen
  • 90 gr boter
  • 1 eierdooier
  • 2 eetlepels ijswater
  • 150 gr geitenkaas
  • 3 eieren
  • 10 cl melk
  • 20 gr (handvol) brandneteltoppen
  • 1 teen knoflook
  • 100 gr gekookte ham
  • 100 gr rauwe ham
  • 1 eetlepel honing
  • zout, peper

Bereiding

Het deeg.
Doe de bloem met een snufje zout in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden. Giet een mengsel van eigeel en ijswater erin. Roer de brandneteltoppen erdoor. Snijd de boter in stukjes en bewerk het mengsel met je vingertoppen tot kruimeldeeg. Voeg zo nodig een scheutje water toe. 

Leg het deeg op een met bloem bestoven plank en maak er een bal van. Bedek het deeg met plasticfolie en leg het minstens 30 minuten in de koelkast. 

Rol het deeg op een vel bakpapier uit, tot een plak die groot genoeg is om de bodem en de opstaande randen van een springvorm van 35 x 10 centimeter te bedekken. Leg het deeg in de vorm en duw het goed tegen de bodem en de randen aan. Snijd het overtollige deeg weg. Zet de vorm 20 minuten in de koelkast, dan wordt het deeg steviger. 

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed het deeg in de vorm met bakpapier en zet het bakblik nog even terug in de koelkast, terwijl je de vulling voorbereid.

De vulling.
Klop de eieren in een kom, samen met de geitenkaas,de melk, de honing, de geblancheerde brandnetel-toppen en de geperste knoflook. Snijd de gekookte en rauwe ham fijn en doe die erbij. Breng op smaak met zout en een snuifje peper. Schep dit mengsel op het deeg in de vorm en bak deze taart (quiche) 25-30 minuten tot de vulling stevig is.

Bron: D. Houbrechts, Verrukkelijk onkruid

print recept
wandelroute
Wandelroutes
fietsroute
Fietsroutes
verder lezen
Verder lezen