Recepten
 

Brandnetel-Gemberbier

Brandnetel-Gemberbier

 

Een recept van Woman into the Wild Jacqueline Raaijmakers.

Brandnetel & Bronwater

'Naast mijn bijna wekelijkse wandelingen door het Bosje van de Baron staat er nog een wandeling op mijn lijstje die ik elk jaar wel een paar keer maak. Meestal start ik in Groesbeek en dan loop ik via het Nederrijk, de Duivelsberg en de Heerlijkheid Beek weer terug naar Nijmegen. Onderweg neem ik altijd speciaal een kleine omweg naar de Bron van Beek.

Het is één van de weinige plekken in Nederland waar je het heerlijke bronwater direct kunt drinken.* Normaal gesproken neem ik een paar verfrissende slokken, maar deze keer vul ik een hele fles om er een bijzonder bruisend drankje met de uiterst gewone brandnetel mee te maken. Zelf pluk ik deze plant weliswaar voorzichtig, maar wel het liefst met blote handen. Ik ervaar het branderige gevoel niet als vervelend, maar als een extra prikkelende belevenis van het wildplukken.’

Ricahard Mabey waarschuwt in mijn bijna prehistorische, maar toch bruikbare ‘Hollandia gids voor de eetbare planten in de natuur’ trouwens ook niet voor jeuk van de Grote Brandnetel (Urtica dioica), maar voor iets anders (p.90):

‘Weest u gewaarschuwd! Als uw kennissen zien dat u brandnetels eet, kan dat een grotere consternatie veroorzaken dan wanneer u welke plant ook uit dit boek opeet. Sommige mensen kunnen nooit helemaal geloven dat het mierenzuur, dat verantwoordelijk is voor het branderige steken, geheel vernietigd wordt door het koken en uw maagvlies niet onherstelbaar aangetast wordt. Toch is de brandnetel waarschijnlijk een van de gewoonste van alle eetbare planten en een van de nuttigste.’

Wil je toch nog meer informatie over brandnetels en eerste hulp bij jeuk kijk dan op: www.biologieplusschool.nl

En dan nu een bijzonder gewoon drankje:

Brandnetel-Gemberbier

Bereidingstijd 10 minuten + 12 uur wachttijd

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 handen vol gewassen brandneteltopjes
  • 1 duimlengte verse gember
  • sap van 1 citroen
  • 1,5 liter (bron)water
  • 100 gram rietsuiker (of naar smaak)
  • ¼ theelepel gist

Ook heb je een schone petfles van 1,5 liter nodig.

STAP 1 Verwarm het (bron)water tot het lauwwarm is.

STAP 2 Rasp de gember op een fijne rasp tot pulp. Doe dat in een kom er roer het citroensap erdoor. Giet een deel van het lauwwarme water erbij en roer de suiker en de gist erdoor tot het wat oplost.

STAP 3 Snijd nu de brandneteltopjes fijn en meng ze door het gembersap.

STAP 4 Giet alles in de petfles en vul de fles bij met het water tot circa 5 cm onder de rand.

STAP 5 Laat de fles zeker 12 uur op kamertemperatuur staan. In ieder geval net zo lang tot de fles keihard voelt. Laat het anders nog even staan, maar maximaal 48 uur. Zet de fles dan direct in de koelkast. Wees voorzichtig als je de dop opendraait. Gebruik bij het uitschenken een theezeefje.

*Zelf ben ik ervan overtuigd dat af en toe water uit deze bron drinken geen kwaad kan, maar tegelijk kan ik helaas geen garanties geven over de absolute kwaliteit ervan.  

Meer lezen over Jacqueline? Dat kan via haar blog.

print recept
Brandnetel-Gemberbier
wandelroute
Wandelroutes
fietsroute
Fietsroutes
verder lezen
Verder lezen