
Brandnetel-Gemberbier

Brandnetel-Gemberbier

Een recept van Woman into the Wild Jacqueline Raaijmakers.
Brandnetel & Bronwater
'Naast mijn bijna wekelijkse wandelingen door het Bosje van de Baron staat er nog een wandeling op mijn lijstje die ik elk jaar wel een paar keer maak. Meestal start ik in Groesbeek en dan loop ik via het Nederrijk, de Duivelsberg en de Heerlijkheid Beek weer terug naar Nijmegen. Onderweg neem ik altijd speciaal een kleine omweg naar de Bron van Beek.
Het is één van de weinige plekken in Nederland waar je het heerlijke bronwater direct kunt drinken.* Normaal gesproken neem ik een paar verfrissende slokken, maar deze keer vul ik een hele fles om er een bijzonder bruisend drankje met de uiterst gewone brandnetel mee te maken. Zelf pluk ik deze plant weliswaar voorzichtig, maar wel het liefst met blote handen. Ik ervaar het branderige gevoel niet als vervelend, maar als een extra prikkelende belevenis van het wildplukken.’
Ricahard Mabey waarschuwt in mijn bijna prehistorische, maar toch bruikbare ‘Hollandia gids voor de eetbare planten in de natuur’ trouwens ook niet voor jeuk van de Grote Brandnetel (Urtica dioica), maar voor iets anders (p.90):
‘Weest u gewaarschuwd! Als uw kennissen zien dat u brandnetels eet, kan dat een grotere consternatie veroorzaken dan wanneer u welke plant ook uit dit boek opeet. Sommige mensen kunnen nooit helemaal geloven dat het mierenzuur, dat verantwoordelijk is voor het branderige steken, geheel vernietigd wordt door het koken en uw maagvlies niet onherstelbaar aangetast wordt. Toch is de brandnetel waarschijnlijk een van de gewoonste van alle eetbare planten en een van de nuttigste.’
Wil je toch nog meer informatie over brandnetels en eerste hulp bij jeuk kijk dan op: www.biologieplusschool.nl
En dan nu een bijzonder gewoon drankje:
Brandnetel-Gemberbier
Bereidingstijd 10 minuten + 12 uur wachttijd
Ingrediënten voor 4 personen
- 2 handen vol gewassen brandneteltopjes
- 1 duimlengte verse gember
- sap van 1 citroen
- 1,5 liter (bron)water
- 100 gram rietsuiker (of naar smaak)
- ¼ theelepel gist
Ook heb je een schone petfles van 1,5 liter nodig.
STAP 1 Verwarm het (bron)water tot het lauwwarm is.
STAP 2 Rasp de gember op een fijne rasp tot pulp. Doe dat in een kom er roer het citroensap erdoor. Giet een deel van het lauwwarme water erbij en roer de suiker en de gist erdoor tot het wat oplost.
STAP 3 Snijd nu de brandneteltopjes fijn en meng ze door het gembersap.
STAP 4 Giet alles in de petfles en vul de fles bij met het water tot circa 5 cm onder de rand.
STAP 5 Laat de fles zeker 12 uur op kamertemperatuur staan. In ieder geval net zo lang tot de fles keihard voelt. Laat het anders nog even staan, maar maximaal 48 uur. Zet de fles dan direct in de koelkast. Wees voorzichtig als je de dop opendraait. Gebruik bij het uitschenken een theezeefje.
*Zelf ben ik ervan overtuigd dat af en toe water uit deze bron drinken geen kwaad kan, maar tegelijk kan ik helaas geen garanties geven over de absolute kwaliteit ervan.
Meer lezen over Jacqueline? Dat kan via haar blog.


Andere recepten
- Auberginerolletjes met hazelnoten
- Brandnetel-winterposteleinsoep van het Pelserpad met kruiden-omeletreepjes
- Brandnetel-zevenbladpesto met Brandrode kaas uit Ede
- Brandnetelkaastaart uit Terworm
- Brandnetellimonade
- Brandnetelpasta van het Aderwinkelpad
- Brandnetelpesto
- Brandnetelpesto met brokkelkaas
- Brandnetelsoep
- Brandnetelsoep
- Brandnetelsoep met kokos
- Brandnetelsoep van de IJsselborgh in Haastrecht
- Doesburger Eng speltwrap met brandnetels en chutney à la 'In Goede Aarde'
- Drentse brandnetelsoep met uitgebakken spekblokjes en room
- Gestoofde berenklauwbladeren
- Groentegehaktbrood uit Dronten
- Groentenquiche uit Zuid-Kennemerland met brandneteltoppen en beukennootjes
- Hartige brandnetelcake
- Hartige wilde groentetaart
- Heldere brandnetelsoep
- Mini-footprint wilde pesto uit Heikant
- Pasta met look-zonder-look-brandnetelsaus uit de Maasheggen en een glas witte Sint Agather
- Pasta met seizoensgroenten en Veluwse beukenootjes-pesto
- Schutpad-soep van wilde groenten
- Seizoenenpannenkoeken uit het Schokkerbos
- Tagliatelle van speltmeel uit Pieterburen met brandnetelsaus
- Thoolse salade van wilde kruiden met appel en zuurkool
- Veeninger struinsoep
- Veldzuring-brandnetelsoep
- Veluwse wildplukquiche
- Vrije Meie soep (soep van de bevrijdingsmaand)
- Wilde burgers uit Telgt
- Wilde Drentse boerengroentesoep
- Wilde groentetaartjes uit Dreischor
- Wilde pannenkoek uit Echten
- Wilde-planten-omelet


Wandelroutes
- Kastanjes uit het Rijk van Nijmegen
- Natje en Droogje tussen Haanwijk en Pettelaer
- Doesburgermolen Foodwalk
- Glindhorster Foodwalk
- Pelserpad Foodwalk
- Ga mee naar buiten allemaal dan proeven wij…
- Beleef een Foodwalk in Stavenisse!
- Plukroute Boxtel - Eetbaar Oost
- Van kastanje tot boom en andersom
- Beleef een Foodwalk in Ten Arlo
- Foodwalk in Anna Jacobapolder
- Aderwinkel Foodwalk
- Bieslandse Bessenroute
- Watermunt in Polder Bloemendaal
- Das lekker kuieren op Tongelaar
- Soep op tafel in de gelagkamer!
- Foodwalk vanuit Heemstede
- Koken met Rommel
- Foodwalk in het Schokkerbos
- Foodwalk Oostkapelle
- Lekker Landschap in Heikant!
- Happen en Stappen rond Dreischor
- Kom roeken en pruven in Echten (A)
- Bottel Banjerroute Bentwoud
- Bosbessenplaatcake uit Groesbeek
- Kom roeken en pruven in Echten (B)
- Schutpad-foodwalk
- Beleef Lekker Landschap in Ritthem!
- Beleef een Foodwalk in Ruinerwold
- Struinen door het lekker landschap van Veeningen
- Foodwalk rondom Terworm
- Kruiden, vruchten en noten in Zeewolde

Fietsroutes
- Fietsen met smaak in Dronten
- Op de grens van Holland en het Sticht
- Rondje Oost-Krimpenerwaard
- Rondje West-Krimpenerwaard
- Rondje Gouda-Schoonhoven
- B(l)oeiend landschap rondom Raalte
- Trilveen en polderluchten
- Rondje Rijckholt-Margraten
- Door het veld rond het Damsterdiep
- De Brabantse Wal: van aspergeland tot kruidenrand
- Van Bier tot Honing - Smaakfietsroute

Andere recepten
- Auberginerolletjes met hazelnoten
- Brandnetel-winterposteleinsoep van het Pelserpad met kruiden-omeletreepjes
- Brandnetel-zevenbladpesto met Brandrode kaas uit Ede
- Brandnetelkaastaart uit Terworm
- Brandnetellimonade
- Brandnetelpasta van het Aderwinkelpad
- Brandnetelpesto
- Brandnetelpesto met brokkelkaas
- Brandnetelsoep
- Brandnetelsoep
- Brandnetelsoep met kokos
- Brandnetelsoep van de IJsselborgh in Haastrecht
- Doesburger Eng speltwrap met brandnetels en chutney à la 'In Goede Aarde'
- Drentse brandnetelsoep met uitgebakken spekblokjes en room
- Gestoofde berenklauwbladeren
- Groentegehaktbrood uit Dronten
- Groentenquiche uit Zuid-Kennemerland met brandneteltoppen en beukennootjes
- Hartige brandnetelcake
- Hartige wilde groentetaart
- Heldere brandnetelsoep
- Mini-footprint wilde pesto uit Heikant
- Pasta met look-zonder-look-brandnetelsaus uit de Maasheggen en een glas witte Sint Agather
- Pasta met seizoensgroenten en Veluwse beukenootjes-pesto
- Schutpad-soep van wilde groenten
- Seizoenenpannenkoeken uit het Schokkerbos
- Tagliatelle van speltmeel uit Pieterburen met brandnetelsaus
- Thoolse salade van wilde kruiden met appel en zuurkool
- Veeninger struinsoep
- Veldzuring-brandnetelsoep
- Veluwse wildplukquiche
- Vrije Meie soep (soep van de bevrijdingsmaand)
- Wilde burgers uit Telgt
- Wilde Drentse boerengroentesoep
- Wilde groentetaartjes uit Dreischor
- Wilde pannenkoek uit Echten
- Wilde-planten-omelet

Verder lezen