
Bramenrum

Bramenrum
Een zoete likeur om heerlijk van te nippen met vrienden op een gure decemberavond. Dat wordt gezellig!
- bramen
- weckpot van 1-1,5 liter
- strohrum met alcoholpercentage 80%
- kaneel
- fructoline (mengsel van fructose en glucosestroop)
Verder nodig:
- grove zeef
- trechter met koffiefilter
- flesjes met een goed schroefdeksel
Haal de eventuele kelkjes van de bramen en spoel ze af. Vul de weckpot met zoveel mogelijk bramen, druk ze nog even aan. Vul de weckpot tot aan de rand met rum aan beweeg het mengsel voorzichtig, zodat de luchtbelletjes verdwijnen. Sluit de pot en laat het een maand of drie in een donkere kast staan.
Begin december is een goed moment om de bramenrum af te maken. Zeef het mengsel van bramen en rum, pers het laatste vocht er nog uit. Gooi de prut weg en filter het vocht door een koffiefilter, het wordt nu mooi helder. Breng de bramenrum op smaak met kaneel, fructoline en water. Begin met een deel van het vocht, doe daar wat kaneel bij en wat fructoline, verdun het met water tot je het lekker vindt. Nu weet je ongeveer de verhoudingen en kun je dit herhalen. Blijf proeven of de smaak naar jouw zin optimaal is.
(In plaats van fructoline kun je ook rietsuiker nemen. Fructoline maakt de smaak echter iets zachter.)


Andere recepten
- Bieslandse Bessenjam
- Bramen-chocolade-cakejes
- Bramenchutney met schapenkaas van boer Boonzaaijer
- Bramenijs
- Bramenjam
- Bramenjam, halfzoet en pitloos
- Bramenparfait van room uit De Meijerij
- Bramensaus zoet en kruidig
- Bramentaart
- Bramentoetje uit Boerakker
- Compote met wilde vruchten uit Groningen
- Eemlandse vruchtentaart met bramen
- Harsloër gegrilde groentesalade met dressing van bramengelei
- Hartige bramensaus
- Kempisch heidelam met bramen-honingsaus (4 tot 6 personen)
- Koude bramensoep
- Meidoornbessen-bramencrumble uit Wieringen
- Meringues met teunisbloemen
- Mini-footprint wilde pesto uit Heikant
- Roekijs met vlierbessen-bramenjam
- Romig bramenijs uit het Vechtdal
- Seizoenenpannenkoeken uit het Schokkerbos
- Vruchtentaart uit Zeewolde

Wandelroutes
- Bramen en veel meer uit De Wâlden
- Reuzensmulroute
- Foodwalk in het Schokkerbos
- Natje en Droogje tussen Haanwijk en Pettelaer
- Bier en Bes in het Vechtdal - 2e deel
- Specialiteiten van boer en natuur uit de vallei bij Rhenen
- Specialiteiten van boer en natuur van de Laarsenberg bij Rhenen
- Ga mee naar buiten allemaal dan proeven wij…
- Harsloër Foodwalk
- Kruiden, vruchten en noten in Zeewolde
- Plukroute Boxtel - Eetbaar Oost
- Oudenhorster Foodwalk
- Kastanjes uit het Rijk van Nijmegen
- Foodwalk Landgoed Ockenburgh
- Vliere fluitend rondje Burgst
- Specialiteiten uit het Eemland
- Rondom Boerakker
- Bieslandse Bessenroute
- Foodwalk in de Goudse Hout
- Weldadig Landgoed Stroink
- Beleef een Foodwalk in Stavenisse!
- Wildplukwandeling Wieringen
- Van kastanje tot boom en andersom
- Schutpad-foodwalk
- Kruiden en verse vis in IJmuiden
- Kom roeken en pruven in Echten (B)
- Uitwaaien in een heerlijke zeedorpenlandschap

Fietsroutes

Andere recepten
- Bieslandse Bessenjam
- Bramen-chocolade-cakejes
- Bramenchutney met schapenkaas van boer Boonzaaijer
- Bramenijs
- Bramenjam
- Bramenjam, halfzoet en pitloos
- Bramenparfait van room uit De Meijerij
- Bramensaus zoet en kruidig
- Bramentaart
- Bramentoetje uit Boerakker
- Compote met wilde vruchten uit Groningen
- Eemlandse vruchtentaart met bramen
- Harsloër gegrilde groentesalade met dressing van bramengelei
- Hartige bramensaus
- Kempisch heidelam met bramen-honingsaus (4 tot 6 personen)
- Koude bramensoep
- Meidoornbessen-bramencrumble uit Wieringen
- Meringues met teunisbloemen
- Mini-footprint wilde pesto uit Heikant
- Roekijs met vlierbessen-bramenjam
- Romig bramenijs uit het Vechtdal
- Seizoenenpannenkoeken uit het Schokkerbos
- Vruchtentaart uit Zeewolde

Verder lezen