Recepten
 

Bramenjam, halfzoet en pitloos

Bramenjam, halfzoet en pitloos

 
  • 1 kilo bramen
  • 500 gr suiker
  • pectine of marmello (hoeveelheid zie verpakking)
  • 1 citroen

Verder nodig:

  • grote pan
  • grove zeef
  • schone glazen potjes met goed schroefdeksel
  • theedoek
  • soep- of sauslepel

Verwijder de steeltjes en kroontjes die aan de bramen zitten. Spoel de bramen goed. Pers de citroen en bewaar het sap (zonder pitjes). Maak de potjes goed schoon en zet ze op de kop met de juiste deksels ernaast op een vochtige theedoek. Doe de bramen in de pan en breng ze aan de kook. Blijf de hele tijd roeren. Na 15 tot 20 minuten de bramen door een grove zeef persen. Het sap weer terug in de pan doen. Voeg nu suiker en citroensap toe met de pectine/marmello. Blijf roeren en laat het geheel nog een paar minuten koken. Vul de potjes met behulp van de soeplepel en draai de deksels stevig vast. Zet de potjes op de kop.

In plaats van pectine kun je ook appels toevoegen en je kunt (een deel van de) suiker vervangen door diksap. De suiker zorgt echter ook voor de lange houdbaarheid.

print recept
wandelroute
Wandelroutes
fietsroute
Fietsroutes
verder lezen
Verder lezen