Recepten
 

Bramen-chocolade-cakejes

Bramen-chocolade-cakejes

 

Rubus & Chocoladus

Een recept en column van Woman into the Wild Jacqueline Raaijmakers.

‘Het was begin juli en net voor mijn reis naar Zweden toen ik mijn achtertuin vol ‘rozenblaadjes’ aantrof. Welke stille aanbidder was hier vannacht bezig geweest? Wilde hij zich even bij mij melden? Zodat al die blaadjes ook weer opgeruimd zouden worden. Stil - op een kleine ritseling na - bleef hij zeker, maar van opruimen zou geen sprake zijn.

Mijn Japanse kornoelje (Cornus kousa) was de romantische ‘boosdoener’. Even later googelde ik hem op mijn laptop. En hij bleek ook nog eens om op te vreten te zijn. Volgens de informatie op internet zou het nog tot september-oktober duren voordat ik nog meer van hem zou kunnen genieten. Gelukkig hoefde ik niet zo lang te wachten, want hij laat nu al trots zijn vruchten zien. Wildplukken in mijn achtertuin? Zou het echt zo simpel kunnen zijn?

Van zijn bijzondere rode vruchten heb ik inmiddels de smaak te pakken. Maar het vruchtvlees is helaas zo minimaal dat het lastig is om er iets van te bereiden. Dan maar naar mijn vertrouwde Bosje van de Baron voor wat eenvoudigere en tegelijk prikkelendere romantiek van de braam. Zo gewoontjes blijft hij toch mijn allereerste liefde op het gebied van wildplukken. Heel even waan ik me op vakantie op Texel waar ik samen met moeder, tante, zus en neven kilo’s bramen plukte om jam van te maken. Ach, mijn vakantie - en die van jullie waarschijnlijk ook - zit er helaas al weer op. Maar een vleugje romantiek en vakantie leiden dan wel weer tot pure verwennerij. Met chocolade. Dus …’

Gewone braam (Rubus fruticosus) behoort - dat zal nu niet meer verrassend zijn - tot de rozenfamilie. Omdat bijna iedereen deze braam weet te herkennen, wijd ik hier alleen even uit over de verschillen met de dauwbraam (Rubus ceasius). Mijn ‘Tirion Nieuwe Bloemengids’ meldt het volgende over de gewone braam: ‘Zeer variabele klimmende struik, met gemakkelijk loslatende stekels … Bladeren met 3-5 blaadjes. Bloem 20-30 mm, wit of roze … Braam eerst rood, later paars-zwart (p. 114). Op dezelfde pagina staat het volgende over de dauwbraam: ‘heeft zachte, ronde, minder stekelige stengels; blad altijd met 3 blaadjes; bloem altijd wit; braam blauw berijpt, vleziger met minder en grotere steenvruchtjes.’

Beide bramen zijn overigens prima voor het recept te gebruiken. Tot slot nog een link met meer informatie over chocolade: https://nl.wikipedia.org/wiki/Chocolade. Hier kun je zelf uitzoeken of chocolade wel of niet een afrodisiacum is. Hoe dan ook valt er puur te genieten van het onderstaande recept.

Bramen-chocolade-cakejes - 6 stuks

nagerecht - 6 stuks
bereidingstijd: 30 minuten

Ingrediënten

  • 2 handen vol bramen
  • 60 gram pure chocolade
  • 50 gram bloem
  • 50 gram boter
  • 100 gram donkere basterdsuiker
  • 3 eieren
  • snufje zout
  • 6 cakevormpjes

STAP 1 Was de bramen in een vergiet. En laat ze goed uitlekken. Verwarm de oven voor op 200 C.

STAP 2 Smelt de boter. Roer met een handmixer de boter met de suiker en het zout zacht en schuimig. Roer er één voor één de eieren door. Roer er dan pas in gedeelten de bloem door.

STAP 3 Hak de chocolade met een mes in stukjes. Spatel de chocolade en de bramen door het beslag. Vul de vormpjes tot de helft met het beslag.

STAP 4 Bak de cakejes in 15 minuten gaar. Serveer direct, want nog warm zijn ze het allerlekkerst. De echte levensgenieter serveert er ook nog een bolletje vanille-ijs bij.  

Meer lezen over Jacqueline? Dat kan via haar blog.

print recept
Bramen-chocolade-cakejes
wandelroute
Wandelroutes
fietsroute
Fietsroutes
verder lezen
Verder lezen