Recepten
 

Bieslandse Bessenjam

Bieslandse Bessenjam

 
sleedoornbessen

Ingrediënten

  • Ca. 1 kg wilde bessen zoals rozenbottels, sleedoornbessen (wrang dus met mate), vlierbessen, bramen en lijsterbes (bitter, dus met mate). De hoeveelheden per soort kun je naar smaak zelf bepalen.
  • 1 appel, in kleine stukjes gesneden
  • 600 gr geleisuiker, let goed op de verhouding op het pak hoeveel suiker je bij de vruchtenpuree doet,
  • sap van 1 citroen,
  • 1 theelepel kaneel,
  • 1 geplette kruidnagel,
  • eventueel: 2-3 blaadjes watermunt
  • 3 á 4 schone jampotten
    (Kook ze gedurende 5 minuten in heet sodawater. Gebruik 1 eetlepel soda op 1 liter water. Spoel alles na met schoon, heet water. Laat de potten en deksels omgekeerd op een schone theedoek uitlekken. Of was ze op een heet programma in de vaatwasser.)

Als het nog niet gevroren heeft, de sleedoornbessen voor gebruik één nacht in de vriezer leggen, dan smaken ze minder wrang.
Haal de kroontjes van de rozenbottels en was alle vruchten goed. 

Doe de vruchten inclusief de appelstukjes in een pan met ruim water zodat de vruchten onderstaan en laat ze ongeveer 20-30 minuten koken of zo veel langer als nodig tot ze zacht zijn.
Druk de gekookte vruchten in kleine porties door een zeef met een pollepel. Het is wel even een klusje want het gaat soms lastig door de zaadjes. Als je dit een vervelend werkje vindt laat dan de rozenbottels weg. Er moet moes aan de onderkant van de zeef uitkomen, dus blijf per portie lang genoeg met de pollepel over de zeef drukken.

Doe de puree in een pan. Voeg vervolgens de geleisuiker, citroensap, kaneel en kruidnagel toe. Als je het lekker vindt, kun je 2 of 3 blaadjes (schoongewassen) watermunt toevoegen. Breng het mengsel al roerend aan de kook en laat het 5 minuten doorkoken. 

Doe de jam vervolgens zo snel mogelijk in de schone potten. Sluit de potten goed af en laat ze op hun kop afkoelen.

print recept
andere recepten
Andere recepten
Bieslandse Bessenjam
sleedoornbessen
wandelroute
Wandelroutes
fietsroute
Fietsroutes
andere recepten
Andere recepten
verder lezen
Verder lezen