
Bieslandse Bessenjam

Bieslandse Bessenjam

Ingrediënten
- Ca. 1 kg wilde bessen zoals rozenbottels, sleedoornbessen (wrang dus met mate), vlierbessen, bramen en lijsterbes (bitter, dus met mate). De hoeveelheden per soort kun je naar smaak zelf bepalen.
- 1 appel, in kleine stukjes gesneden
- 600 gr geleisuiker, let goed op de verhouding op het pak hoeveel suiker je bij de vruchtenpuree doet,
- sap van 1 citroen,
- 1 theelepel kaneel,
- 1 geplette kruidnagel,
- eventueel: 2-3 blaadjes watermunt
- 3 á 4 schone jampotten
(Kook ze gedurende 5 minuten in heet sodawater. Gebruik 1 eetlepel soda op 1 liter water. Spoel alles na met schoon, heet water. Laat de potten en deksels omgekeerd op een schone theedoek uitlekken. Of was ze op een heet programma in de vaatwasser.)
Als het nog niet gevroren heeft, de sleedoornbessen voor gebruik één nacht in de vriezer leggen, dan smaken ze minder wrang.
Haal de kroontjes van de rozenbottels en was alle vruchten goed.
Doe de vruchten inclusief de appelstukjes in een pan met ruim water zodat de vruchten onderstaan en laat ze ongeveer 20-30 minuten koken of zo veel langer als nodig tot ze zacht zijn.
Druk de gekookte vruchten in kleine porties door een zeef met een pollepel. Het is wel even een klusje want het gaat soms lastig door de zaadjes. Als je dit een vervelend werkje vindt laat dan de rozenbottels weg. Er moet moes aan de onderkant van de zeef uitkomen, dus blijf per portie lang genoeg met de pollepel over de zeef drukken.
Doe de puree in een pan. Voeg vervolgens de geleisuiker, citroensap, kaneel en kruidnagel toe. Als je het lekker vindt, kun je 2 of 3 blaadjes (schoongewassen) watermunt toevoegen. Breng het mengsel al roerend aan de kook en laat het 5 minuten doorkoken.
Doe de jam vervolgens zo snel mogelijk in de schone potten. Sluit de potten goed af en laat ze op hun kop afkoelen.


Andere recepten
- Almbos-appeltjes onder een deken
- Appel - tamme kastanjemuffin
- Appelchutney (voor 3-4 jampotjes)
- Appelstroop
- Appeltaart met verse krenten
- Bentwoudse Botteljam
- Boeren Buffolawormen-cake met valappeltjes van het Pelserpad
- Bramen-chocolade-cakejes
- Bramenchutney met schapenkaas van boer Boonzaaijer
- Bramenijs
- Bramenjam
- Bramenjam, halfzoet en pitloos
- Bramenparfait van room uit De Meijerij
- Bramenrum
- Bramensaus zoet en kruidig
- Bramentaart
- Bramentoetje uit Boerakker
- Compote met wilde vruchten uit Groningen
- De Horte appel-meidoornplaatkoek
- Drakenbloed
- Eemlandse vruchtentaart met bramen
- Flevocompote met wilde bessen en hazelnoot
- Frisse watermuntsorbet uit de Friese meren
- Gebakken bloedworst met Limburgse appelschijven
- Goudse Watermunttapenade uit Polder Bloemendaal
- Harsloër gegrilde groentesalade met dressing van bramengelei
- Harsloër lijsterbesgelei
- Hartige bramensaus
- Japanse duizendknoop-appelcompote uit Ede
- Kempisch heidelam met bramen-honingsaus (4 tot 6 personen)
- Koude bramensoep
- Lijsterbessengelei
- Lijsterbessenlikeur uit het Vechtdal
- Meidoornbessen-bramencrumble uit Wieringen
- Meringues met teunisbloemen
- Mini-footprint wilde pesto uit Heikant
- Oranje bloemsalade met Zeeuwse kruiden en croutons
- Paardenbloem-fruitjam uit Kapelle
- Pittige Groningse salade met druiven, wilde kruiden en noten
- Roekijs met vlierbessen-bramenjam
- Romig bramenijs uit het Vechtdal
- Rozenbottelpizza uit het Maasheggenlandschap
- Rozenbottelsiroop
- Seizoenenpannenkoeken uit het Schokkerbos
- Sleedoornlikeur uit Moerslag
- Sleedoornschnapps uit het Zuid-Limburgse Heuvelland
- Stoofpotje van kip met vlierbessen en bier van de abdij van Egmond
- Tzatziki met watermunt
- Veluwse Lijsterbescompote
- Vlierbessencompote met Beemster Hoogstamappel
- Vlierbessensap uit het Vechtdal
- Vlierbessensiroop
- Vlierbloesemsorbet met aardbeien en watermunt
- Vruchtentaart uit Zeewolde
- Wilde kruidenboter
- Zeeuwse hoogstamappel-en-peren-notenflapjes


Wandelroutes
- Specialiteiten uit het Eemland
- Das lekker kuieren op Tongelaar
- Plukroute Tilburg-Stokhasselt
- Beleef een Foodwalk in Stavenisse!
- Bosbessenplaatcake uit Groesbeek
- Bottel Banjerroute Bentwoud
- Plukroute Lelystad
- Van kastanje tot boom en andersom
- Kruiden, vruchten en noten in Zeewolde
- Foodwalk Sint Geertruid
- Aderwinkel Foodwalk
- Bieslandse Bessenroute
- Oudenhorster Foodwalk
- Watermunt in Polder Bloemendaal
- Soep op tafel in de gelagkamer!
- Kastanjes uit het Rijk van Nijmegen
- Natje en Droogje tussen Haanwijk en Pettelaer
- Door bos en boomgaard bij Landgoed De Horte
- Schutpad-foodwalk
- Verborgen Kuttingen
- Plukroute Hank
- Harsloër Foodwalk
- Struinen door het lekker landschap van Veeningen
- Pluk's Hasselbraamroute
- Foodwalk in de Goudse Hout
- Rondom Boerakker
- Foodwalk Oostkapelle
- Fruitfoodwalk rond Kapelle
- Bier en Bes in het Vechtdal - 2e deel
- Weldadig Landgoed Stroink
- Kom roeken en pruven in Echten (B)
- Pelserpad Foodwalk
- Bramen en veel meer uit De Wâlden
- Wildplukwandeling Wieringen
- Ga mee naar buiten allemaal dan proeven wij…
- Foodwalk in het Schokkerbos
- Kruiden en verse vis in IJmuiden
- Plukroute Boxtel - Eetbaar Oost
- Specialiteiten van boer en natuur uit de vallei bij Rhenen
- Uitwaaien in een heerlijke zeedorpenlandschap
- Foodwalk Landgoed Ockenburgh
- Specialiteiten van boer en natuur van de Laarsenberg bij Rhenen
- Reuzensmulroute
- Paradyske Foodwalk
- Bier en Bes in het Vechtdal - 1e deel
- Vliere fluitend rondje Burgst

Fietsroutes
- Lekker Landschap rond de Stadsweg in Groningen
- Rondje West-Krimpenerwaard
- De Brabantse Wal: van aspergeland tot kruidenrand
- Rondje Gouda-Schoonhoven
- B(l)oeiend landschap rondom Raalte
- Heerlijkheden uit Bergen en Egmond
- Op de fiets door Bramenland
- Fietsen met smaak in Dronten
- Op de grens van Holland en het Sticht
- Smakelijk bolderen in de Brabantse Kempen
- Fruit- en druivenroute Groningen
- Rondje West-Friesland
- Door het veld rond het Damsterdiep

Andere recepten
- Almbos-appeltjes onder een deken
- Appel - tamme kastanjemuffin
- Appelchutney (voor 3-4 jampotjes)
- Appelstroop
- Appeltaart met verse krenten
- Bentwoudse Botteljam
- Boeren Buffolawormen-cake met valappeltjes van het Pelserpad
- Bramen-chocolade-cakejes
- Bramenchutney met schapenkaas van boer Boonzaaijer
- Bramenijs
- Bramenjam
- Bramenjam, halfzoet en pitloos
- Bramenparfait van room uit De Meijerij
- Bramenrum
- Bramensaus zoet en kruidig
- Bramentaart
- Bramentoetje uit Boerakker
- Compote met wilde vruchten uit Groningen
- De Horte appel-meidoornplaatkoek
- Drakenbloed
- Eemlandse vruchtentaart met bramen
- Flevocompote met wilde bessen en hazelnoot
- Frisse watermuntsorbet uit de Friese meren
- Gebakken bloedworst met Limburgse appelschijven
- Goudse Watermunttapenade uit Polder Bloemendaal
- Harsloër gegrilde groentesalade met dressing van bramengelei
- Harsloër lijsterbesgelei
- Hartige bramensaus
- Japanse duizendknoop-appelcompote uit Ede
- Kempisch heidelam met bramen-honingsaus (4 tot 6 personen)
- Koude bramensoep
- Lijsterbessengelei
- Lijsterbessenlikeur uit het Vechtdal
- Meidoornbessen-bramencrumble uit Wieringen
- Meringues met teunisbloemen
- Mini-footprint wilde pesto uit Heikant
- Oranje bloemsalade met Zeeuwse kruiden en croutons
- Paardenbloem-fruitjam uit Kapelle
- Pittige Groningse salade met druiven, wilde kruiden en noten
- Roekijs met vlierbessen-bramenjam
- Romig bramenijs uit het Vechtdal
- Rozenbottelpizza uit het Maasheggenlandschap
- Rozenbottelsiroop
- Seizoenenpannenkoeken uit het Schokkerbos
- Sleedoornlikeur uit Moerslag
- Sleedoornschnapps uit het Zuid-Limburgse Heuvelland
- Stoofpotje van kip met vlierbessen en bier van de abdij van Egmond
- Tzatziki met watermunt
- Veluwse Lijsterbescompote
- Vlierbessencompote met Beemster Hoogstamappel
- Vlierbessensap uit het Vechtdal
- Vlierbessensiroop
- Vlierbloesemsorbet met aardbeien en watermunt
- Vruchtentaart uit Zeewolde
- Wilde kruidenboter
- Zeeuwse hoogstamappel-en-peren-notenflapjes

Verder lezen