Recepten
 

Betuwse appelcompote met gekaramelliseerde walnoten

Betuwse appelcompote met gekaramelliseerde walnoten

 

  • 750 gram zure appels, die niet zo snel tot moes koken
  • 1 eetlepel citroensap
  • 250 gram walnoten zonder bolster
  • 100 gram suiker
  • 50 gram boter
  • 1/4 liter slagroom

Snijd voor de appelcompote de appels in stukken en laat met het citroensap, drie deciliter water en vijftig gram suiker zo’n vijf minuten zachtjes koken. Laat de appels uitlekken, vang het kookvocht op en laat het op vrij hoog vuur koken zodat het indikt. Doe het ingedikte kookvocht bij de appelcompote en laat die afkoelen.

Hak de walnoten grof, smelt wat boter in een pan met dikke bodem, doe er een paar scheppen suiker bij, zet het vuur flink hoog, wacht tot de suiker bruin is, roer er de walnoten door en giet dit alles een op een vuurvast bord.

Laat afkoelen tot de karamel hard is geworden. Hak de plak in stukken. Doe een flinke klodder stijfgeslagen (ongezoete) slagroom op elk portie appelcompote en strooi daar de gekaramelliseerde walnotenbrokken overheen.

print recept