Recepten
 

Bentwoudse Botteljam

Bentwoudse Botteljam

 

Ingrediƫnten

  • ca. 1250 gram rozenbottels
  • 500 Ć” 600 gram geleisuiker (eventueel ook wat honing)
  • citroensap van 1 citroen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 geplette kruidnagel

- Jampotjes, van tevoren uitgekookt om ze te ontsmetten.

Rozenbottels bevatten veel pitjes en het verwijderen ervan is een nogal tijdrovend werkje. Maar het is de moeite waard om een heerlijke jam te krijgen. Houd er rekening mee dat je maar ongeveer de helft in gewicht overhoudt.

Was de rozenbottels in ruim water. Haal de kroontjes eraf met een aardappelschilmesje. Halveer de bottels en verwijder met een kleine lepel zoveel mogelijk pitjes. 

Doe de rozenbottels in de pan en giet er wat water (ca. 1 kopje per 250 gr. bottels) bij om te voorkomen dat het een te dikke massa zal worden die makkelijk aanbrandt. Verwarm de massa; zodra de rozenbottels zacht worden komen de nog resterende pitjes bovendrijven. Deze kun je er met een schuimspaan zoveel mogelijk vanaf scheppen. Doe de massa in de roerzeef en druk ze er in een rustig tempo door tot je alleen nog droge pulp over hebt. Als het goed is zijn nu alle pitjes eruit.

Voeg de suiker (en eventueel wat honing) toe aan de homogene massa en kook deze ca. een halfuur in tot jam. Voeg naar smaak wat citroensap, kaneel en kruidnagel toe. Laat het mengsel dan een paar minuutjes doorkoken en giet het vervolgens in schone potten die je op de kop zet tijdens het afkoelen. De jam wordt niet zo heel stijf en daarom is hij prima te gebruiken bij bijvoorbeeld yoghurt.

print recept