Routes
 

Beleef Lekker Landschap in Ritthem!

Beleef Lekker Landschap in Ritthem!

 
Wandelroute vanuit Ritthem (3,9 km)
 
Oogsttijd: het hele jaar
 
Ingrediënten: madeliefje, brandnetel, dovenetelblad (paars), paardenbloemblad, smalle weegbree, smeerwortel, vogelmuur
 
Startpunt

Dorpshuis Ons Dorpsleven, Dorpsstraat 22 in Ritthem. 

Volg vanaf de A58 of vanaf de halfhoge brug van Oost-Souburg de richting Ritthem. Via de Zandweg neemt u de 2e straat links. Na ongeveer 100 meter ziet u het Dorpshuis Ons Dorpsleven, schuin tegenover de kerk.

Routebeschrijving

Vanuit het Dorpshuis steekt u schuin de straat over en loopt u via het kerkterrein naar de Dorpsweg.
Op het erf recht voor u staat nog een van weinig overgebleven noodwoningen op Walcheren. Deze werden als tijdelijke woningen gebouwd na de inundatie (onderwater zetten) van Walcheren door de geallieerden in 1944. De geallieerden probeerden met de inundatie een vrije doorgang naar Antwerpen te bewerkstelligen.

Boerenlandpad

U slaat rechtsaf en loopt vanuit de Dorpsweg rechtdoor over de Zuidwateringstraat. U slaat af naar de sportvelden aan uw linkerhand en volgt hier het boerenlandpad (aangegeven op een paal met groen bordje en voetje). Op het veldje rond de basketbalpaal kunt u bijna alle kruiden vinden van uw lijstje. Hiermee kunt u straks een frisse salade en een heerlijk soepje maken.

U vervolgt de wandeling over het boerenlandpad (waar ook veel kruiden te vinden zijn) en aan het eind slaat u rechtsaf en gaat u verder over de Groenelandweg.

Voor de bocht gaat u linksaf door het klaphek en loopt u richting de Rammekenskreek; dit is een overblijfsel van het bombarderen van de zeedijk in Ritthem in 1944.

Unieke geur

Als u via het dammetje de kreek oversteekt, ruikt u iets wat op rotte eieren lijkt; er staat aan uw rechterhand een bord waarop dit geurende fenomeen wordt uitgelegd. Neem even de tijd om het te lezen want dit is uniek voor Nederland (waterland).

Na de oversteek van de kreek gaat u rechtsaf over een smal schelpenpad richting minicamping Karnemelkshoek. U loopt via de boerengolf naar de Barentsweg en vervolgt deze weg richting de zeedijk.

Hier heeft u de keuze om na de parkeerplaats over/onderlangs de zeedijk langs de Westerschelde te lopen of om voor de parkeerplaats rechts de Zeedijkweg in te slaan. Bij beide mogelijkheden slaat u aan het eind van de weg rechtsaf de Zuidwateringstraat in. 

Lieflijk pad

U loopt de Zuidwateringstraat af richting het dorp (noord) en slaat na de Schotteweg de Louwerse’s Wegeling in.

Dit is een oud, lieflijk, half-verhard pad zoals er vroeger veel op Walcheren waren. Helaas zijn na de inundatie en een paar ruilverkavelingsprojecten dit soort paden nog slechts op één hand te tellen.

In het voorjaar staat hier het fluitekruid (op Walcheren tuterloof genaamd omdat je er met een beetje handigheid een fluit of tuter van kunt maken) te pronken dat een zoetige geur over het pad verspreidt.

Aan de slag!

U loopt het pad helemaal af en komt dan weer uit op de Zandweg. Als u deze weg schuin naar links oversteekt, bent u weer in de Dorpsstraat en kunt u thuis aan de slag met de geplukte kruiden! Let op: goed wassen want langs deze route kunnen ook honden lopen.

Deze route is samengesteld door Landschapsbeheer Zeeland.

Bijzonderheden

Tijdens deze wandeling ervaart en ziet u hoe Zeeland in het verleden telkens met het bouwen van een nieuwe dijk weer een stukje land op de zee veroverde. Waar de buitenste dijk die de zee tegen moet houden altijd hoger is dan de achterliggende eerder gebouwde dijken, nu binnendijken of slaperdijken genoemd. Ongeveer een halve kilometer over de zeedijk richting Vlissingen ligt de spuikom met aansluitend de zuiveringsinstallatie. Dit waterbekken vangt het water op dat via sloten en watergangen bij hevige regenval wordt aangevoerd van het zuidelijke deel van Walcheren, waarna het via de spuisluis in de Westerschelde wordt geloosd.

Een nagenoeg zelfde wandelroute kunt u hier downloaden. 

__________________________________________________________

Winkel

t Hof Eindelienge - biologische boerderij Zandweg 54a Ritthem
De winkel van deze biologische boerderij is geopend op vrijdag.
Kijk voor meer info op hun website.


Let op! Pluk en verzamel met respect, liefde en gezond verstand. Niet langs drukke wegen en plekken waar met bestrijdingsmiddelen wordt gespoten. Respecteer andermans eigendommen, volg aanwijzingen van de grondeigenaar of boswachter op en pluk met mate: alleen voor eigen gebruik en dus niet voor commerciële doeleinden. Laat altijd wat staan, hangen of groeien voor mensen en dieren die na jou komen. Gebruik een goed geïllustreerde flora of raadpleeg het internet als je planten en paddenstoelen nog moet leren kennen. Bij twijfel over de planten, bessen en paddenstoelen: laten staan!

De inhoud van de routebeschrijving en de bijbehorende recepten vallen geheel onder de verantwoordelijkheid van de samensteller van deze route.
 
print route print route
wandelroute Wandelroute vanuit Ritthem (3,9 km)
wanneer oogstenOogsttijd
het hele jaar
Winkel voor aanvullende ingrediëntenWinkel voor extra ingrediënten
  • t Hof Eindelienge - biologische boerderij
streekrecepten
Streekrecepten
Louwerse's Wegeling - foto Rien Boeije
fluitekruid langs Waardinweg - foto Rien Boeije
voorjaar in Ritthmen - foto Rien Boeije
Waardinweg vanaf de Zuidwateringstraat - foto Rien Boeije
Zicht op Westerschelde - foto Rien Boeije
Zuidwatering vanaf sluisje - foto Rien Boeije
bijbehorende recepten
Overige recepten
 
verder lezen
Verder lezen