Recepten
 

Appelchutney (voor 3-4 jampotjes)

Appelchutney (voor 3-4 jampotjes)

 

Ingrediënten

  • 1 kg appels 
  • 3 flinke uien
  • 150 gr rozijnen
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1 eetlepel mosterdzaad
  • 1 mespunt anijszaad
  • 2 theelepels zout
  • 4 dl witte natuurazijn
  • 400 gr basterdsuiker

Bereidingswijze

Schil de appels, verwijder de klokhuizen en hak ze grof. Snijd de uien in grove stukken. Roer alle ingrediënten in een wijde pan (met dikke bodem) goed door elkaar. Kook het geheel onder regelmatig omroeren tot een dikke, op jam lijkende, massa ontstaat. Dit kan wel een uur duren. Doe de chutney in schone jampotten en sluit ze af met vochtig gemaakt inmaak cellofaan. Of laat ze afkoelen en bewaar in diepvriesbakjes.

Tips

  • Vervang appels eens geheel of gedeeltelijk door een mengsel van pruimen, peren, meloen, rabarber, kruisbessen, rijpe of onrijpe tomaten of paprika. Bijvoorbeeld: 300 gr pruimen, 400 gr peren en 300 gr.tomaten.
  • Gebruik eens andere kruiden zoals pijpkaneel, peper of chilipoeder (is scherp). Chutney’s worden gemaakt van fruit of groente (of een mengsel daarvan), azijn, specerijen en suiker. Ze zijn lekker bij rijstschotels, vlees, fondue, wild en als broodbeleg. Om een goede smaak te krijgen laat men de chutney 3 maanden rijpen.
print recept