
Recepten
Appelchutney (voor 3-4 jampotjes)

Appelchutney (voor 3-4 jampotjes)
Ingrediënten
- 1 kg appels
- 3 flinke uien
- 150 gr rozijnen
- 1 theelepel gemberpoeder
- 1 teentje knoflook (geperst)
- 1 eetlepel mosterdzaad
- 1 mespunt anijszaad
- 2 theelepels zout
- 4 dl witte natuurazijn
- 400 gr basterdsuiker
Bereidingswijze
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en hak ze grof. Snijd de uien in grove stukken. Roer alle ingrediënten in een wijde pan (met dikke bodem) goed door elkaar. Kook het geheel onder regelmatig omroeren tot een dikke, op jam lijkende, massa ontstaat. Dit kan wel een uur duren. Doe de chutney in schone jampotten en sluit ze af met vochtig gemaakt inmaak cellofaan. Of laat ze afkoelen en bewaar in diepvriesbakjes.
Tips
- Vervang appels eens geheel of gedeeltelijk door een mengsel van pruimen, peren, meloen, rabarber, kruisbessen, rijpe of onrijpe tomaten of paprika. Bijvoorbeeld: 300 gr pruimen, 400 gr peren en 300 gr.tomaten.
- Gebruik eens andere kruiden zoals pijpkaneel, peper of chilipoeder (is scherp). Chutney’s worden gemaakt van fruit of groente (of een mengsel daarvan), azijn, specerijen en suiker. Ze zijn lekker bij rijstschotels, vlees, fondue, wild en als broodbeleg. Om een goede smaak te krijgen laat men de chutney 3 maanden rijpen.


Andere recepten
- Almbos-appeltjes onder een deken
- Appel - tamme kastanjemuffin
- Appelstroop
- Appeltaart met verse krenten
- Bieslandse Bessenjam
- Boeren Buffolawormen-cake met valappeltjes van het Pelserpad
- De Horte appel-meidoornplaatkoek
- Flevocompote met wilde bessen en hazelnoot
- Gebakken bloedworst met Limburgse appelschijven
- Japanse duizendknoop-appelcompote uit Ede
- Paardenbloem-fruitjam uit Kapelle
- Pittige Groningse salade met druiven, wilde kruiden en noten
- Stoofpotje van kip met vlierbessen en bier van de abdij van Egmond
- Vlierbessensiroop
- Zeeuwse hoogstamappel-en-peren-notenflapjes

Wandelroutes
- Ga mee naar buiten allemaal dan proeven wij…
- Plukroute Boxtel - Eetbaar Oost
- Vliere fluitend rondje Burgst
- Plukroute Tilburg-Stokhasselt
- Weldadig Landgoed Stroink
- Bottel Banjerroute Bentwoud
- Fruitfoodwalk rond Kapelle
- Plukroute Hank
- Pelserpad Foodwalk
- Watermunt in Polder Bloemendaal
- Door bos en boomgaard bij Landgoed De Horte
- Verborgen Kuttingen
- Kruiden, vruchten en noten in Zeewolde
- Struinen door het lekker landschap van Veeningen

Fietsroutes

Andere recepten
- Almbos-appeltjes onder een deken
- Appel - tamme kastanjemuffin
- Appelstroop
- Appeltaart met verse krenten
- Bieslandse Bessenjam
- Boeren Buffolawormen-cake met valappeltjes van het Pelserpad
- De Horte appel-meidoornplaatkoek
- Flevocompote met wilde bessen en hazelnoot
- Gebakken bloedworst met Limburgse appelschijven
- Japanse duizendknoop-appelcompote uit Ede
- Paardenbloem-fruitjam uit Kapelle
- Pittige Groningse salade met druiven, wilde kruiden en noten
- Stoofpotje van kip met vlierbessen en bier van de abdij van Egmond
- Vlierbessensiroop
- Zeeuwse hoogstamappel-en-peren-notenflapjes

Verder lezen